petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Prije par mjeseci mojem psu je izrasla nekakva izraslina na lijevom kapku, koja je bila mala skoro neprimjetna, ali sada je uočljiva. Isto tako počelo mu je curiti iz tog oka nešto kao gnoj. Radi se o zlatnom retriveru. Zanima me što je to točno i kako liječiti? Hvala Vam na odgovoru, LP, Anja

O: Iz Vašeg opisa simptoma i s obzirom na ono što se može naslutiti iz slika, moglo bi se govoriti o tumoru vjeđa. Pritom, svakako moram napomenuti da su slike, nažalost, nedovoljno jasne kao i to da su naši odgovori uvijek isključivo samo informativne prirode, a točnu dijagnozu uvijek treba postaviti na temelju kliničkog pregleda praktičara, odnosno ambulantnog veterinara.

U starijih pasa (8+ godina) česta je zapravo pojavnost tumora vjeđa koji mogu, kao i kod nas ljudi, biti benigne ili maligne prirode rasta. Nasreću, ipak je nekako primijećeno da su mahom benigne prirode i ne šire se u druga tkiva. Rastu sporo, no njihova pozicija izaziva iritaciju, pa pas češće trepće, suzi ili svojom veličinom zaklanjaju vid i narušavaju izgled vjeđe.

Zbog takve specifične pozicije, tumore je najbolje ukloniti kirurški i to dok su još relativno mali. Svaka operacija je svojevrsni rizik, naročito u starijih pasa, no ovu se najčešće izvodi uz sedaciju životinje kako bi životinja lakše podnijela zahvat i primjenu samo lokanog anestetika apliciranog u vjeđu. Oporavak je dosta brz i depigmentacija vjeđe kao posljedica operacije nestane kroz period od 4 mjeseca.

Iscjedak, kojeg ste spomenuli da se pojavio u Vašeg ljubimca, upućuje da se s okom još nešto dodatno događa. Zbog pada lokalnog imuniteta na spojnicama oka vjerojatno je došlo do razvoja upale spojnica oka odnosno konjunktivitisa. U blagim slučajevima oko je svakako preporučljivo čistiti, tj. ispirati blago slanom otopinom kao što je fiziološka otopina ili pak posebnim pripravcima koji se mogu kupiti i u veterinarskim ljekarnama u sklopu Pet centar dućana. Ukoliko kroz dan, dva na oku ne uočite promjenu na bolje, potrebno je što prije posjetiti veterinara.

OZNAKE: